Oude Grenslijnen en gemeente grenzen.

De grenzen van de Nederlandse provincie Limburg zijn rond 1830 tot hun huidige vorm gekomen. Hierna zijn er nog wel enkele grenscorrecties geweest maar die zijn bescheiden van aard. De huidige provincie Limburg was een lappedeken van allerlei staatjes en gebieden die o.a. onder Oostenrijksgezag vielen. Een goed voorbeeld van zo'n verdwenen grens is de Gelre-Gulick grens waarvan de grensstenen een apparte vermelding op deze site hebben gekregen. De huidige grens tussen de provincies Brabant en Limburg heeft ook een lange geschiedenis die is beschreven onder de link "het peel-tracé". Deze grens met het staatse Brabant laat nog steeds veel zien van opmerkelijke palen. De gemeente grenzen zijn ook gedurende de jaren aan verandering onderhevig geweest. Veel gemeenten zijn al lang opgegaan in andere of nieuwe gemeenten gedurende de gemeentelijkeherindelingen. Veel oude gemeentegrenzen waren van grensstenen voorzien waarvan er enkele nog zijn gevonden. Deze oude gemeentepalen zullen ook op deze pagina tentoon worden gesteld.

De oude palen die op deze pagina staan zullen we van noord naar zuid behandelen

 

We beginnen in het hoge noorden tussen Mook(hertogdom Cleve) en Middelaar (hertogdom Gelre). Hier bevindt zich op de grens een steen, die oorspronkelijk iets verder stond maar wegens werkzaamheden verplaatst moest worden.

Cleve-Gelre paal die voor 1800 de grens aangaf.

 

Hier komt de link naar de pagina over het Peel Tracé

 

Ten tijden van de Franse overheersing vielen Tegelen en Venlo onder het Franse keizerrijk. Voor die tijd was Tegelen een inham van Gulik tussen de twee staatse gebieden Beesel en Venlo. Twee stenen die door de Fransen werden geplaatst staan nu naast de hoofdingang van het ziekenhuis in Venlo.

De stenen zijn voorzien van nummers, links nummer 2 en rechts nummer 6

 

Ook in Brunssum stond ooit aan de heide een paal uit de tijd dat dit gebied onder Oostenrijks gezag viel. Toen het restaurant waar deze paal bij stond moest worden opgeknapt werd de paal bij de gemeente opgeslagen. Na de opknapbeurt van het restaurant zijn er nog pogingen ondernomen om de paal op de oorspronkelijke plaats terug te kunnen zetten. Maar helaas de gemeente wilde niet meewerken en plaatste de paal bij het gemeente huis.

Oostenrijkse paal uit 1790 bij Brunssum (voor het gemeentehuis), d.m.v. de muis over de foto te bewegen zal de staande leeuw van de Nederlandse Staten zichtbaar worden. Deze afbeelding staat aan de achterkant van de paal. Op de kaart zal een stip in een cirkel verschijnen. Dit is de oorspronkelijke plaats waar de grenspaal ooit stond

Langs de weg van Brunssum naar Nieuwenhagen (Heikop) staat ter hoogte van de hoogspanningsmast links deze in redelijk goede staat verkerende Oostenrijkse paal (foto links), op het golfterrein is nog op de rand van de Brunsummerheide ook nog een stomp te vinden van een Oostenrijkse paal(foto rechts).

 

De late middeleeuwen zijn in Limburg ook nog terug te vinden in grensstenen, nog verder naar het zuiden aan de Duitse grens komen we nog enkele Akense grensstenen tegen die voor rond 1480 geplaatst zijn. Deze stenen gaven de grens van de Freistadt Aachen aan. Enkele van de stenen die op de provincie grens met Duitsland staan heb ik op deze pagina geplaatst. Op www.grenspalen.com staan nog meer Akense palen die op Duitsgebied staan vlak bij Vaals.

Links: Akense steen op het Avantis terrein te Heerlen. Rechts: steen bij Duits Nederlandse grenspaal 201.

 

Steen te Lemiers.

 

Links: Steen te Vaals nabij grenspaal 196. Rechts: Steen op Vaalserberg bij grenspaal 193H

 

Gemeente grenzen (noord naar zuid)

Links: Grenspaal gemeente Weert Budel bij de Geuzendijk (geen fraaie paal, gemaakt van beton). Rechts: grenspaal Weert Stramproij, deze is herplaatst bij een Romeins kruis en staat nu enkele meters op Weerts grondgebied. (Het is niet zeker of deze paal een grenspaal is of diende voor route aanduiding van de postkoets.)

Grenspaal driegemeentengrens Swalmen(NL) Brugge(D) Elmpt(D) bij GP418(NL-D), rechts grenspaal Swalmen Maalbroek (nu Roermond) bij GP411(NL-D).

Gemeentegrenspaal Stevensweert Thorn (THOORN) met close-up rechts

grenspaal Roosteren Born (deze paal staat bij het plein met kanon te Susteren)

Grenspaal Geleen Beek met rechts het bijschrift.

Grenspaal Beek Schimmert (links), Houtem Schimmert (midden), Wynandsrade Nuth (rechts). Deze drie palen staan voor het gemeentehuis te Nuth.